Afgelopen weekend vond een unieke Saab tour vanuit de Kempen naar Brussel en Nederland plaats. Bedoeling was de ontslagen werknemers van Saab een hart onder de riem te steken en investeerders warm te maken om het merk toch over te nemen.

Organisator Marino Bernardon van Herentals : 'We willen ook aan General Motors duidelijk maken dat ze investeerders de kans moeten geven om het merk een toekomst te geven.

Saab zaterdag :
'Zaterdag kwamen 20 Saab-eigenaars om naar een meeting in Brussel te rijden.  Garage Luyten in Herentals was de plaats van afspraak. Bij Luyten had men enkele zeer mooie oldtimer Saabs tentoon gesteld, dit werd door iedereen enthousiast onthaald. We kregen zelfs bezoek uit Nederland  van enkele fijne mensen die onze oproep op internet en Nnieuws hadden gelezen. We hadden voor iedereen koffie en  gebakjes voorzien.

Rond 9.30u zijn we in konvooi vertrokken naar Brussel. Op de E19 is er een ander konvooi Saabs bij aangepikt zodat we met meer dan 35 auto’s achter mekaar reden. Bij het binnenrijden van Brussel zijn we mekaar een beetje kwijtgeraakt zodat er wat kleinere groepjes aankwamen in het Jubelpark. Een half uurtje later stonden er echter z'n 120 Saabs van alle leeftijden broederlijk naast mekaar. De eigenaars konden van gedachten wisselen over de situatie van het verleden en misschien over een nieuwe toekomst voor Saab.

Er was ruimschoots de tijd om ook even Autoworld te bezoeken waar nog een tentoonstelling liep van historische racewagens die door Belgen bestuurd werden.

Ondertussen kwam VTM ook zijn beeldjes draaien en interviews afnemen. Dit is dan ook om 19u het laatste item geweest op hun journaal. Rond 14u is iedereen huiswaarts getrokken om de volgende dag naar Nederland te vertrekken.'

4.000 Saabfans met 1.500 Saabs zondag in Valkenburg
Marino Bernardon : 'Op zondagmorgen was het vertrek terug bij SAAB Luyten in Herentals. Nu hadden we echter ook de organisatoren
van de meeting in Brussel als startpartners en ook een mooie Saab 900 cabrio uit Frankrijk te gast. Na de koffie en gebakjes werd er koers gezet naar Rosendaal in Nederland waar we op een parking hadden afgesproken met een groepje Nederlandse Saab rijders. Hier was het even gezellig kennismaken om dan de tocht richting Valkenburg aan te vangen.

Over Valkenburg kan je  alles in 1 woord samenvoegen : impressionant.  Maar liefst 4.000 Saabfans in 1.500 Saabs uit verschillende Europese landen kwamen samen op het vliegplein Valkenburg.  Er was een hangaar die vol stond met vrijwel alle Saab modellen die ooit gemaakt werden.
Kers op de taart was de toespraak van Victor Muller (voormalig CEO van Saab) die de toekomst van Saab nog niet echt somber inzag.

Er zijn minstens 3 kandidaten die het merk in zijn geheel willen overnemen en terug auto’s willen produceren  in Trollhatan Zweden. Hiervoor is echter de toestemming van General Motors nodig en die willen ze momenteel niet leveren. Saab rijders noemen ze dan ook Gangster Motors.  

 's Namiddags zette iedereen moe maar voldaan zijn tocht naar huis in.  Tegelijkertijd hebben in meer dan 40 landen ter wereld ongeveer 100 evenementen plaats gevonden.

Dit moet toch een bewijs zijn dat Saab recht heeft op leven,' aldus een tevreden Marino Bernardon.

Foto's Marino Bernardon /Nnieuws